Cu el pentru totdeauna – Katie McGarry

Editura: Epica

Anul apariției: 2015

Fată de zece pe linie, haine de la casele de modă și o viață perfectă: asta așteaptă lumea să fie Rachel. Doar că eleva în penultimul an al unui liceu particular păstrează secrete față de părinții ei bogați și față de frații ei exagerat de autoritari… Iar acum tocmai adaugă încă două pe listă. Unul constă în participarea, cu Mustangul ei GT, la curse ilegale de mașini.

Iar celălalt… e Isaiah Walker, un tip de șaptesprezece ani cu care ea nici măcar n-ar trebui să stea de vorbă. Numai că băiatul crescut sub tutelă, plin de tatuaje și ochi cenușii pătrunzători, o salvează dintr-o situație delicată, iar ea nu și-l mai poate scoate din minte.
Isaiah are, și el, secrete. Legate de locuința lui și de adevăratele sentimente pentru Rachel. Ultimul lucru care i-ar trebui ar fi să se încâlcească într-o relație cu o fată bogată, dornică să cutreiere prin zone dubioase doar de amorul artei… indiferent de cât de îngerească i-ar fi înfățișarea.
Dar atunci când pasiunea lor comună pentru cursele de mașini ajunge să le pună viețile în pericol, au la dispoziție șase săptămâni ca să găsească o ieșire. Șase săptămâni în care să descopere până unde ar fi dispuși să meargă ca să se salveze unul pe celălalt.


Am adorat, am iubit și iar am adorat acest volum al lui Katie McGarry. Fără îndoială, Katie a devenit pe parcursul acestei serii una dintre autoarele mele preferate de YA, atentând ușor la sufletul de adolescent pe care încă îl mai păstrez în mine și jucându-se cu emoțiile care mă străbat când deschid una dintre cărțile sale.

Deciziile ne fac uneori să părem vulnerabili, alteori suficienți de puternici încât să doborâm lumea asta, poate și pe următoarea, și să rămânem în picioare indiferent de obstacole. Cu el pentru totdeauna este o carte a deciziilor, a unora care nu permit nicio greșeală, că-i minoră sau majoră, a unora care îți decid viitorul apropiat, poate și pe cel îndepărtat.

Protagoniștii cărții nu au prea multe în comun, mai nimic aș zice, cu excepția faptului ca amândoi iubesc mașinile, viteza și adrenalina care le gonește prin vene atunci când se află la volan. Poate că mai au în comun ceva: sentimentul de a  simți că locul lor nu e pe lumea asta.

„Să te naști pe lumea asta înseamnă să participi la cea mai mare partidă de barbut. Unii se nasc norocoși, alții nu.”

Atât Rachel, cât și Isaiah au probleme separate, unele care se desfășoară cu ușurință în exterior, altele pentru care lupta se pornește în interior. Ce-i drept, întâlnirea lor nu a fost planificată, ci întâmplătoare, dar cu siguranță a fost punctul culminant, cel care i-a „trezit” pe amândoi dintr-o stare de transă, ștearsă, care nu îi lăsa să viseze ori să gândească la prea multe. Clișeul fetei perfecte nu i se aplică lui Rachel, cum nici clișeul băiatului dur nu i se aplică lui Isaiah, care de multe ori dovedește contrariul, când ajungi să-l cunoști îndeaproape și când capătă suficientă încredere ca să poată face asta.

Viața lui Rachel este extraordinară doar la suprafață: are o situație excelentă la școală, niște frați cam prea protectori, o casă imensă dintr-un cartier select și, cam ce și-ar dori orice adolescent, bani. Toate astea nu se încadrează în viața pe care ea și-o dorește.

Și nu, nici aici nu e clișeu.

Vrea doar să aibă grijă de „copilașul” ei, un Mustang alb pe care-l conduce noaptea, pe ascuns, în timp ce fratele ei geamăn, Ethan, respectă înțelegerea de a se acoperi reciproc, în special când vine vorba de scuze în fața părinților și a celorlalți frați. Rachel trăiește în umbra surorii mai mari care a murit înainte de a se naște ea, prin urmare nu a cunoscut-o niciodată. Din nefericire, durerea mamei ei nu s-a estompat nici măcar după nașterea lui Rachel, ci din contră: încearcă s-o aducă pe Colleen în Rachel.

„Dar ceea ce-mi place la el sunt ochii. Au o privire serioasă. Prea serioasă. Și sunt cenușii. Cenușii și hipnotici.”

Lumea lui Isaiah e dezastruoasă, răvășită, trăită prin cămine, case cu oameni pustii în interior, printre tutori și droguri, alcool și speranțe năruite. În ciuda a ceea ce a experimentat, e una dintre cele mai loiale persoane care, atunci când promite ceva, are grijă să se țină de cuvânt, cu orice cost, indiferent ce s-a întâmplat sau urmează să se întâmple. Consecințele nu-l fac să dea înapoi.

„Am supraviețuit datorită a ceea ce i-am făcut pe ceilalți să creadă.”

Din momentul în care Rachel acceptă să concureze pe o pistă pentru curse ilegale, fie și numai pentru o singură noapte, Isaiah e conștient că ea nu a făcut altceva decât să se vâre în și mai multe probleme. Când poliția dă buzna peste ei, făcându-i să se răspândească, Isaiah și Rachel se ajută reciproc și fac tot posibilul ca să se salveze. Lucrurile se complică mult mai mult, mai ales după ce Eric pierde o sumă mare de bani și o vânează pe Rachel pentru că o consideră răspunzătoare. Pentru că ea nu e conștientă de pericolul care o pândește după colț, Isaiah are grijă să îi salveze viața, dar și pe a lui, și să o protejeze de oricine și orice i-ar putea face rău.

M-am regăsit în Rachel mai mult decât aș fi vrut și nu e imposibil ca și altcineva să simtă la fel după ce va descifra ceea ce e în mintea și în sufletul ei. Pe Isaiah l-am iubit. Pur și simplu. E unul dintre acele personaje de impact care reușesc să pătrundă în capul tău și să te uimească, dar și să te facă să-l cunoști și mai bine, și mai mult, iar ceea ce ți se dă parcă e insuficient, parcă ai mai vrea. Parcă ai mai vrea o porție din sufletul lui Isaiah, pentru că Isaiah e mai mult decât piercinguri și tatuaje, blugi rupți și o înfățișare care, aparent, pare înfricoșătoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s